Hopp til innhold

Sluttføring av Mettestua

Her er det ferdige resultatet!

Vi tar tilpasningene / forandringene først:

  • Det våkne øye vil se at trappa er snudd i forhold til på det gamle bildet fra Norsk Folkemuseum. Dette har vi gjort etter nøye overveielser og samtaler med fagfolk. Grunnen til at vi snudde trappa, er at bua er tenkt bruket i kultur- og formidlingssammenheng, og nå fører trappa opp til det største rommet. Det er laget en lem som kan felles ned slik at vi kommer over til det minste rommet (til høyre). Hvordan de kom seg over dit tidligere, er foreløpig et uløst mysterium i Mettestuas historie.
  • Det er satt på takrenner i sink, for å beskytte stokkene i laftekassa best mulig. Også dette er gjort i samråd med fagfolk.
  • Takskjegget stikker lengre ut enn det opprinnelig gjorde. Dette er gjort i samråd med tømrerne, for å beskytte stokkene i laftekassa mest og best mulig for vær og vind og vann.

Stillas må man ha når erstatningsvirke skal på plass, og tilpasses. Dette er enormt tunge materialer å jobbe med, så det er veldig viktig med stødig underlag.

Den 1. desember 2016 kom kranbil med teglstein, og bua fikk nytt, fint tak.

På nyåret 2017 kom "feinschmecker-tømreren" hos Erik Jernberg AS, for å jobbe med restaurering / gjenskaping av vinduer, omramminger og dører. Vindusvask og maling med linolje er det mor sjøl som står for. Her er noen bilder fra arbeidet:

              

 

 

 

Vi måtte vente til "tælan" (bakkefrosten) slapp taket før vi kunne montere trappa. Men alt sto ferdig medio mai 2017. Det har vært en lang, lærerik og givende prosess, og vi er så veldig glade for at Mettestua nå står på tunet på Sø-Disi igjen.

 

 

Mettestua i sommerdrakt, og pyntet til jul♥